contact biobiblio collages nieuws boeken index

Biografie

Frank Roger is geboren in 1957 in Gent, België (als Frank Roger Florimond De Cuyper). Hij is de zoon van kunstschilder Roger De Cuyper (1921-2008) en de achterneef van schrijver en kunstschilder Gerard Ceunis (1885-1964).
Hij studeerde Germaanse filologie (Engels-Nederlands) aan de RUG, en behaalde zijn diploma in 1981 met een scriptie gewijd aan Philip K. Dick.
In 1975 verschenen zijn eerste verhalen onder de naam Frank Roger in het Vlaamse tijdschrift SF-Magazine, gevolgd door een hele reeks verhalen in diverse Vlaamse en Nederlandse tijdschriften en bloemlezingen.
Later, tegen het eind van de jaren tachtig, trad een stroomversnelling op: tientallen verhalen verschenen in een grote diversiteit aan tijdschriften, en anthologieën. Enkele jeugdverhalen verschenen in de reeks Vlaamse Filmpjes.
Hij ging ook in het Engels schrijven, en vertaalde soms zijn verhalen in het Frans. Sindsdien wordt er veel van hem gepubliceerd in vertaling, voornamelijk vanuit het Engels. Vanaf 2000 begonnen er dan eindelijk verhalenbundels te verschijnen, ook in diverse talen. Naast verhalen maakt hij ook collages en grafisch werk in een surrealistische en satirische sfeer. Deze werken verschenen in diverse tijdschriften, de uitgaven van Het Zinkend Schip, en in de bundels "Geknipt en geplakt", "Collagissimo" en "Graforismen". Enkele collages werden tentoongesteld (in het kader van een groepstentoonstelling) in Oostende (Schaperye, 10/2009-02/2010), in het kader van enkele tentoonstellingen in de Seed Factory in Brussel (Typo, april-juni 2013, That’s all Folks, april-juni 2014, Fortuna, oktober-december 2014, Pen Is Art, april-juni 2015, Breaking News, oktober-december 2016, Boobs Art, maart-juni 2017) en Foot (mei-augustus 2018), en de tentoonstelling Antwerpse Handjes (diverse locaties, 2017-2020).

Inmiddels heeft hij ongeveer 1000 publicaties op zijn naam staan in meer dan veertig talen, naast het Nederlands in het Engels, Frans, Duits, Deens, IJslands, Afrikaans, Fries, Schots, Nedersaksisch, Spaans, Portugees, Galicisch, Italiaans, Occitaans, Provençaals, Catalaans, Roemeens, Grieks, Russisch, Pools, Bulgaars, Servisch, Sloveens, Kroatisch, Bretoens, Welsh, Keltisch Schots, Manx, Cornish, Litouws, Albaans, Hindi, Bengaals, Fins, Ests, Hongaars, Hebreeuws, Chinees, Kannada, Esperanto, Volapük, Ido en Glosa.

Alles wijst erop dat aan deze stroom publicaties in een gestaag toenemend aantal talen alsnog geen einde komt.
Hij was eregast op "science fiction-conventies", in Duitsland (LausitzCon 3, Hoyerswerda, september-oktober 1995), in België (Distichon/Beneluxcon 26 in Blankenberge, november 2004), India (Third International Conference on World Science Fiction, Kochi, Kerala, februari 2014), het Groothertogdom Luxemburg (Luxcon 2016, Tétange, april 2016) en China (Fifth China Chengdu International SF Conference, Chengdu, Sichuan, november 2019).
Op 20 september 2014 werd ter gelegenheid van een boekvoorstelling in Amsterdam aan hem de "Bemoste Beeld" Prijs uitgereikt voor zijn hele oeuvre en zijn bijdragen aan de fantastische genres.
Kenners omschrijven zijn werk als een bonte mengeling van stijlen en genres: fantastiek, satire, surrealisme, science fiction en zwarte humor, alle in constante kruisbestuiving. Die benadering kan het best worden omschreven als "frankrogerisme", een stijl waarvan hij de belangrijkste vertegenwoordiger is.


Bibliografie

download complete bibliografie in pdf formaat